Op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, gaat de Orange the World campagne van start. Het thema is ‘Iedere vrouw moet iedere vorm van geweld kunnen melden'. Deze campagne, in Nederland gecoördineerd door UN Women Nederland, is gericht op het doorbreken van het taboe op het melden van geweld tegen vrouwen. Gedurende 16 dagen worden verschillende acties en (online) evenementen georganiseerd. ZijSpreekt licht in dit artikel zes sprekers uit met een expertise op het gebied van vrouwenrechten.
Naema Tahir werkte jarenlang als jurist bij onder andere de Verenigde Naties (UNHCR) en de Raad van Europa, waar zij gespecialiseerd was in migratie en mensenrechten. Daarnaast schreef zij vele boeken waarbij ze zich met name richtte op de vraag hoe de multiculturele samenleving zich verhoudt tot rechten van vrouwen. Ze is inmiddels een befaamde spreker, columnist bij Trouw en bespreekt thema's als emancipatie van migrantenvrouwen, huwelijksdwang en vrouwenrechten.
Corinne Dettmeijer is voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen en zette zich jarenlang in voor de naleving van kinderrechten en mensenrechten. In 2017 werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Op 9 november 2020 is zij gekozen als lid voor het VN-Vrouwenrechtencomité. Zowel in binnen- als buitenland wordt ze geroemd als mensenrechtenexpert.
Sophie Poldermans is expert op het gebied van vrouwenrechten en richtte haar eigen organisatie Sophie's Women & War op. Zij zet zich in om de rol van vrouwen in conflictgebieden te belichten. Zo schreef zij het boek 'Seducing en Killing Nazies. Hannie, Truus and Freddie: Dutch Resistance Heroines of WWII', waarin ze Nederlandse verzetsheldinnen een stem geeft.
Marije Cornelissen heeft een indrukwekkende carrière als politica achter de rug, waarbij zij onder andere lid was van het Europees Parlement en optrad als VN Vrouwenvertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Inmiddels is ze directeur van UN Women Nederland, een organisatie van de Verenigde Naties die opkomt voor vrouwenrechten en gendergelijkheid en de jaarlijkse Orange the World Campagne coördineert.
Shirin Musa richtte Femmes for Freedom op na haar ervaringen met huwelijkse gevangensschap. Haar missie was onder andere om bekendheid te geven aan dit fenomeen en met succes: 'gedwongen voorzetting van een huwelijk' valt sinds 2012 onder artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht. Ze strijdt nog dagelijks voor vrouwenrechten, wat niet onopgemerkt is gebleven. Voor haar werk ontving ze meerdere awards en prijzen.
Annemarie van Geel is arabist, antropoloog en genderexpert en haar expertise ligt bij vrouwen- en mensenrechten. Ze heeft jarenlang in verschillende landen gewoond en gewerkt, waaronder Koeweit, Saoedi-Arabië, Jemen en Syrië. Voor haar onderzoek naar de vrouw in Saoedi-Arabië en Koeweit ontving ze de Dissertatieprijs van de Stichting Eramusprijs. In haar boek Hakken in het zand: Saoedische vrouwen over hun levens beschrijft ze de waargebeurde verhalen van Saoedische vrouwen.
Meer weten over deze deskundigen? Bekijk hun profielen, door op hun naam te klikken.
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.