CHRISTIEN BRINKGREVE GEEFT AANDACHT AAN DE ONDERSTROMEN

Ze is hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast haar universitaire werk heeft ze altijd geschreven voor een breder publiek. Haar onderwerpen passen in een brede thematiek: tijden veranderen, verhoudingen veranderen, andere vermogens en talenten worden aangesproken, meer mensen krijgen een stem en dat gaat niet vanzelfsprekend. InBeeld bij ZijSpreekt: Christien Brinkgreve over de ervaringen van mensen in de context van de tijd.

Wat is jouw verhaal?
Ik was van 1986 tot 2014 hoogleraar, eerst vrouwenstudies, later sociale wetenschappen, en geef nu naast mijn schrijfwerk met veel plezier lezingen, cursussen, workshops, voor verschillende publieken, afhankelijk van het thema van mijn boeken, lopend van politieacademie, universiteiten, bijeenkomsten van rechters,  voor bestuurders, artsen, rechters, politie, zorgende beroepen, ondernemers, vrouwenverenigingen. Voor mij zijn juist die verschillende domeinen en beroepsgroepen interessant, ik doe dat op een interactieve manier en richt me elke keer op wat er in die domeinen omgaat, zie het eigene maar ook de algemenere problemen en patronen.

Hoe kom je op deze onderwerpen?
Rode draad is steeds de ervaringen van mensen in de context van de tijd, de eisen die mensen aan zichzelf en elkaar stellen, hoe taal het kijken en denken beïnvloedt, wie de macht heeft om te bepalen wat er toe doet en wat naar de kant wordt geschoven, en hoe belangrijk ruimte is om te denken en te voelen.

Waar komt deze interesse vandaan?
Ik ben sociologe en schrijfster, en heb altijd geschreven voor een groter publiek. Ik schrijf over wat het leven mij aanreikt: vrouwenemancipatie, genderverschillen in ziekte en gezondheid, mannelijk en vrouwelijk leiderschap. Ik kijk naar de spanningen tussen de eisen die aan mensen worden gesteld, geef woorden aan problemen die wel worden ervaren maar nog geen woorden hebben. Ik geef aandacht aan de onderstromen: de onderlagen van angsten en verlangens die vaak een grote rol spelen, al denken en beweren mensen dat ze rationeel handelen.

Kun je een voorbeeld noemen van die onderstromen?
Mijn laatste boek, verschenen in augustus 2021, De ruimte van Herman Hertzberger (een invloedrijke architect) gaat over die ruimte, over hoe fysieke ruimte invloed heeft op het leven en welzijn, en hoe nodig het is om de machocultuur van hoge op zichzelf staande torens, zonder acht te slaan op de omgeving, en technische hoogstandjes te vervangen door een zorgzame omgeving, met een menselijke maat, die uitnodigt tot contact en interactie en het isolement en de vervreemding tegengaat. Over die samenhang tussen fysieke en sociale omgeving ga ik graag de komende tijd in gesprek met bouwers, bestuurders en bewoners.

Wat zijn je toekomstplannen?
Al die andere thema's blijven voor mij ook van kracht: gendervraagstukken, het onbehagen van de tijd, de kracht van taal. En na jaren van feministische inzet, ook als hoogleraar vrouwenstudies, ben ik de laatste tijd weer teruggekeerd naar feministische thema's als de taaiheid van dominantiepatronen en het omgaan met verschil.

Christien Brinkgreve boeken voor een inspirerend optreden? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.