CORINNE DETTMEIJER STAAT VOOR ZICHTBAARHEID VAN VROUWENRECHTEN

Ze rapporteerde tussen 2012 en 2017 als Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld aan de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. InBeeld bij ZijSpreekt: Corinne Dettemeijer over zichtbaarheid van vrouwenrechten.

Wat is jouw verhaal?
Ik ben lid van het VN vrouwenrechten comité (CEDAW) en in die functie ook belast met de individuele klachten over schendingen van vrouwenrechten. Ik heb een zeer brede achtergrond, als rechter, als kinderrechter, als secretaris generaal van de internationale vereniging van familie en jeugdrechters, als Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Ik ben ook de oprichter van HALT, dat binnenkort zijn 40 jarig jubileum viert. Ik ben nu naast lid van CEDAW, ook voorzitter van de maatschappelijke adviesraad van de IND, voorzitter van de Stichting Misbruikt! en vice voorzitter van Child Helpline International, het internationale platform van kindertelefoons.

Waar spreek je over?
Ik kan spreken over vrouwenrechten, kinderrecht, jeugdstrafrecht, mensenhandel, prostitutie, vreemdelingenrecht. In al deze onderwerpen heb ik gewerkt in een loopbaan die in 1974 begon. De maatschappelijke relevantie van deze onderwerpen fascineert mij, soms op individueel niveau en soms meer op strategisch niveau.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Op een bijeenkomst voor de Joke Smit Prijs stapte een vrouw op mij af, die later de tweede prijs zou krijgen en zei: U was mijn kinderrechter en u heeft mijn leven gered. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van en ik heb ook nog steeds contact met haar. Zo bijzonder dat je zoveel voor iemand kunt betekenen. Recent was ik rapporteur in een zaak van afstammelingen van een vrouw die in Canada als gevolg van de wetgeving haar ‘Indian Status' had verloren. Dat leverde discriminatie op die voortduurde. CEDAW heeft op mijn aanraden besloten de zaak toe te wijzen en te beslissen dat de Staat Canada haar wetgeving moest wijzigen om een einde te maken aan de gender discriminatie. Ook dat geeft een gevoel van maatschappelijke relevantie.

Hoe ben je gegroeid de afgelopen tijd?
Het werk voor een VN Treaty Body geeft een hele nieuwe dimensie. 183 landen hebben het verdrag geratificeerd en wij praten met al die landen over de voortgang van de realisering van vrouwenrechten in hun land. Met veruit de meeste stemmen ben ik gekozen om in het comité van 23 leden zitting te nemen.

Wie en wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik zou de zichtbaarheid van het verdrag willen vergroten. Nu is dat onvoldoende. Zo heb ik naar aanleiding van de rechtszaak over een afstandsmoeder contact opgenomen met de advocaat in die zaak en haar gewezen op de mogelijkheid de schending van het verdrag in te roepen.

Wie hebben je geïnspireerd?
De sterke vrouwen in mijn leven. Toen ik jong was was mijn moeder, nu ik ouder ben ook mijn dochter.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Zeer positief. Mijn laatste college leverde vijf aanmeldingen voor een stage op.

Corinne Dettmeijer boeken voor een lezing tijdens uw bijeenkomst? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.