Als ethicus en humanistisch geestelijk verzorger heeft ze het zelf ook meegemaakt: moe en gestrest raken van meeleven met anderen. Voor de één zijn het de wanhopige verhalen van cliënten. Voor de ander is het hoofdpijn krijgen van de klimaatopwarming. De oplossing ligt niet alleen in helpen. InBeeld bij ZijSpreekt: Els van de Schoot over het vinden van een ethische levenshouding waar je je goed bij voelt.
Wat is jouw verhaal?
Ik zat in groep 3 toen ik wist dat ik de wereld wilde verbeteren. Pas later vond ik uit hoe groot en diep de problemen in deze wereld zijn. Tijdens mijn master Zorgethiek kwam mijn medeleven én stress op een hoogtepunt. Ik lag soms letterlijk wakker. Midden in de nacht vroeg ik me af hoe ik in hemelsnaam al die problemen kon oplossen. Een onmogelijk opgave. En pas tijdens mijn volgende master, interlevensbeschouwelijke geestelijke verzorging, kwam ik erachter dat er een naam was voor mijn ‘conditie': Compassion fatigue. Ik wijdde er mijn thesis onderzoek aan en was zowaar de eerste onderzoeker die het begrip naar het Nederlands vertaalde: compassie-vermoeidheid. Het was een interessant onderzoek, met heel behulpzame vindingen. Ik heb in die tijd mijn eigen compassie-vermoeidheid opgelost.
Ik draag nu nog steeds bij aan een betere wereld. Zo ben ik initiator en host van het jaarlijkse Ethiek Revolutie e-festival, dat mensen inspireert betere keuzes te maken. Maar in plaats van gestrest en moe, voel ik me voldaan.
Wie wil je bereiken met je verhaal?
Ten eerste professionals zoals zorgverleners die veel te maken krijgen met compassie-vermoeidheid en gerelateerde burn-outs. Ik vind het verschrikkelijk dat juist de meest toegewijde zorgverleners aan hun eigen zorgzaamheid ten onder kunnen gaan. Dat wens ik hen niet toe, noch de organisatie en cliënten voor wie zij werken.
Ten tweede help ik graag de groep mensen die zich gewoon net iets te veel bekommeren om allerlei leed in de wereld. Dat is typisch het publiek van het Ethiek Revolutie e-festival.
Hoe zijn de reacties van je publiek?
Mensen die op dit onderwerp afkomen herkennen zich in de problematiek. Ze hebben er vaak écht last van. Vervolgens vinden ze de inzichten die ik deel leerzaam. Als kers op de taart blijken ze het vaak ook nog heel leuk te vinden om naar mij te luisteren. Hier bijvoorbeeld een reactie uit de chat van mijn laatste webinar:
Esther: “Je bent een topmeid, geweldig inzicht en je kan het allemaal zo mooi vertellen en uitleggen. Zo heerlijk (opr)echt, met simpele eigen ervaringsvoorbeelden en vooral woorden. En dan nog je humor ❣️?✨”
Wat zijn je toekomstplannen?
Ik blijf me graag inzetten voor een betere wereld. En dat betekent óók zorgdragen voor al die andere gedreven zorgdragers. Zodat zorgverleners hun werk in goede gezonheid en met ontspanning en plezier kunnen blijven doen. En zodat wereldverbeteraars, wereldverbeteraars kunnen blijven. Geen vermoeide, bezorgde wereldverbeteraars, maar gepassioneerde wereldverbeteraars die gewoon trots op zichzelf kunnen zijn. Daarom blijf ik graag spreken voor deze groepen.
Els van de Schoot boeken voor een lezing tijdens uw bijeenkomst? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.