Ze is antropoloog. Elke groep mensen is continue op zoek naar hoe ze samen moeten leven en werken. Ze ondersteunt groepen mensen rondom een verandering, transitie of bij verschillen in de groep of tussen groepen.
InBeeld bij ZijSpreekt: Myrna Derksen over taal van de antropologie en rituelen.
Wat is jouw verhaal?
Ik spreek over hoe mensen in groepen omgaan met verschil en verandering. Ik ben antropoloog. Antropologie is de wetenschap van het samen mens zijn. Ik bestudeerde breakdansers in Amsterdam Oost, werkte met schoolkinderen in de townships van Zuid Afrika en in post-conflict Burundi. Daarna organiseerde ik bij- en nascholing voor artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers in verschillende Afrikaanse landen. Dat voelde allemaal wel aardig antropoloogachtig.
Toen werd ik ambtenaar bij een grote overheidsorganisatie. In de betonnen kantoorgebouwen, met zit-stabureaus, uitzicht op de A2, waar vergaderingen plaatsvonden met laptops op tafel en telefoon in de hand en nadat ik in de coronatijd even helemaal achter een scherm verdween, was ik het gevoel antropoloog te zijn helemaal kwijt.
Dus ik ging op zoek en vond: deep democracy. Door mij te verdiepen in het gedachtengoed leerde ik dat elke groep mensen, ook ambtenaren, aan het zoeken is hoe ze met elkaar moeten samen leven en werken. Én je kunt je antropologische kennis en vaardigheden praktisch inzetten voor het goede. Niet alleen onderzoeken, maar iets dóen.
Wat fascineert je hierin?
Wanneer we een pak aantrekken, een gebouw binnenkomen met een pasje en in jargon spreken denken we dat we rationele wezens zijn en “ons privé” thuis hebben gelaten? In de praktijk zie je dat we voornamelijk handelen uit emoties en ons hele menszijn altijd achter ons aanslepen, of we nu willen of niet. Daar lopen we tegenaan als we in conflict komen met een ander of veranderingen niet zo lopen als we gepland hadden. Als we daar niks mee doen, lopen we vast.
Wie wil je bereiken met je verhaal?
Goede gesprekken, betere conflicten en de beste besluiten! Leren om echt te luisteren naar alle stemmen in onszelf en in een groep, juist dat wat we dachten thuis te hebben gelaten. En met alleen praten komen we er niet. We hebben naast een hoofd ook een hart, een lijf en een ziel, daarom wil ik ook de taal van rituelen uit het zweverige, oh-daar-ben-ik- te-nuchter-voorhoekje halen.
Wat zijn je toekomstplannen?
Mijn droom is dat de taal van de antropologie en rituelen bekender wordt in bedrijven en organisaties. Een collega-rituelenmaker zei: “Ritualiseren kun je leren.” Ik wil dat er op werkvloeren als vanzelf gedacht wordt: “Oh, grote verandering, hier moet goed afscheid genomen worden, gerouwd en gevierd worden. Ja, dat kost meer tijd dan een memo rondsturen op maandagochtend, maar dan belandt dit veranderplan tenminste niet bij alle voorgaanden op een stoffige plank.” Daarom wil ik dit verhaal blijven vertellen en vooral ook laten ervaren hoe het ook kan.
Myrna Derksen boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.