Ze is expert in beelddenken en neurodiversiteit, met als missie het onderwijs te helpen kinderen te ondersteunen die op een andere manier leren. Vanuit haar eigen ervaring met een beelddenkende zoon ontdekte ze dat veel kinderen vastlopen omdat ze anders leren, niet omdat ze niet kunnen leren. Ze biedt praktische handvatten voor ouders, leerkrachten en professionals om deze kinderen te ondersteunen en hun talenten te laten bloeien. Haar boeken en lezingen inspireren anderen om anders te kijken naar leren en diversiteit.
InBeeld bij ZijSpreekt: Natasja Esmeijer, die het onderwijs en organisaties uitdaagt om beter in te spelen op de unieke leerbehoeften van ieder individu.
Wat is je verhaal?
Toen mijn oudste naar school ging verwachte ik als moeder dat het onderwijs wist wat mijn kind nodig had om te leren leren. Echter kon mijn zoon niet laten zien dat hij kan leren en voelde zich niet thuis in de klas. Uiteindelijk bleek hij een beelddenker te zijn. Ik ben mij gaan verdiepen in het beelddenken en gaandeweg bleek dat er heel veel kinderen vastlopen in het onderwijs, niet omdat ze niet kunnen leren maar omdat ze anders leren. Deze eigenschap valt vaak samen met neurodiversiteiten als dyslexie en adhd maar hebben ook een sterke verbinding met hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en autisme.
Wat is jou missie?
Mijn missie is om het onderwijs handvaten te geven om ook deze groep kinderen les te geven op een manier die past bij hun onderwijsbehoeften.
Door te erkennen dat er twee manieren van informatieverwerken zijn kun je de lesstof op een eenvoudige manier aanvullen waardoor alle kinderen hun natuurlijke leerproces kunnen blijven volgen en leren leren op een manier waarop hun aangeboren vaardigheden en talenten aangesproken en gestimuleerd worden. De informatie kan ook voor volwassenen en professionals in de hulpverlening, HR-management en voor hoogbegaafden gebruikt worden.
Wat fascineert je hierin?
Elk mens is gelijk en toch is elk brein anders. Elk mens is een unieke cocktail van eigenschappen en vaardigheden die gedeeltelijk door de genen en gedeeltelijk door omstandigheden en ervaringen samen maken we jij bent. Daar heb je heel veel invloed op en toch zijn er universele krachten aan het werk die voor ieder mens ongeveer gelijk zijn. Deze krachten worden beïnvloed door je intelligentie, je voorkeur voor informatieverwerking en de aanwezige neurodiversiteiten, eigenschappen en gender. Alles hangt met elkaar samen.
Hoe ben je gegroeid de afgelopen tijd?
Mijn eerste boek: 'Beelddenkers, Als kwartjes vallen…' is geschreven voor ouders, leerkrachten en volwassen beelddenkers om te begrijpen hoe anders beelddenkers met informatie omgaan. Het tweede boek 'Allergisch voor Moeten' is een handboek voor beelddenkende jongeren om zichzelf te ontdekken. Vanuit die persoonlijkheidsvorming kwam ook de genderdiversiteit op mijn pad, nog voordat ik wist dat ik zelf een transzoon had.
Hoe zijn de reacties van je publiek?
Tijdens de lezingen is het vaak doodstil terwijl de radartjes in het hoofd als een razende gaan. De meeste reactie komen neer op: ‘er zijn heel veel kwartjes gevallen', ‘ik herken mij zelf en mijn dochter in dit verhaal', tot ‘waarom doet het onderwijs niets met deze kennis'.
Beelddenker Natasja Esmeijer boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.