Nora Kasrioui (comité van aanbeveling ZijSpreekt) is initiatiefnemer van de stichting Brood en Rozen. Haar missie: Het bevorderen van sociale gelijkheid door jongeren, vrouwen en hun kinderen in een kwetsbare situatie te versterken waardoor ze ingesloten raken binnen sterke netwerken met echte kansen. Ze ontwikkelde projecten voor o.a. bijstandsvrouwen, die na een intensieve opleiding weer hun kansen zien, omdat ze hebben gewerkt aan professioneel leiderschap en relevant netwerk. Het verhaal van Nora Kasrioui In Beeld...
Wat is jouw verhaal?
De afgelopen jaren hebben we via stichting Brood en Rozen verschillende innovatieve projecten ontwikkeld om bijvoorbeeld bijstandsvrouwen (en hun kinderen) kansrijker te maken op de arbeidsmarkt. Met liefdevolle beroepsprofessionals die zich vaak voor het hoger doel vrijwillig inzetten, zetten we zingeving, spiritualiteit en maatschappelijke verbinding in om vrouwen, die vaak veel mee hebben gemaakt, bewuster te laten worden van hun kansen in het leven.
Wat kun je met Brood en Rozen betekenen?
Wat ik bij bepaalde vrouwen die ik begeleid vaak aantref is dat ze ooit de macht en controle over hun leven kwijt geraakt zijn en dat systemen (hulpverlenende instanties) die controle zijn gaan overnemen. Als je niet oppast dan laten dat soort systemen je weten dat ze het beter weten dan jij, en als het zo ver is, dan ben je pas echt ver van huis.
Wij prikkelen onze dames in hun leiderschapskwaliteiten opdat ze de macht en controle weer terug kunnen pakken. Het is hún leven dus zij gaan erover en wij (en dat zou ook voor systemen moeten gelden) zijn daar slechts dienend aan, we begeleiden ze daarin om die kracht te doen ontwikkelen.
Hoe gaan jullie te werk?
Het bewustzijnsprogramma leert deze vrouwen reflectieve vragen te stellen over het leven: Waarom ben je hier op aarde? Leef je je leven wel ten volle? Zo nee, hoe komt dat dan? Tevens leren we de vrouwen ook de volgende stap te maken: hoe maak je je dienstbaar aan de samenleving? Deze en ook nog andere indringende vragen komen in het intensieve bewustzijnsprogramma aanbod.
Hoe wordt het programma ontvangen?
Waar ik trots op ben is dat drie bijstandsvrouwen die in de groep zaten eerst niet van plan waren door te gaan naar een externe presentatie op 8 maart, ze waren er naar eigen zeggen, nog niet aan toe deel te nemen aan deze presentatie. Wat zo waardevol is, is dat de vrouwen onderling inspirerend zijn en elkaar zo naar een 'next level' brengen en dat die drie vrouwen op een gegeven ogenblik toch de beweging hebben gemaakt wel degelijk deel te nemen aan de blind date met topmannen op 8 maart. De stap die zij zelf gezet hebben maakt mij heel gelukkig. Het treft mij diep als ik op deze wijze een bijdrage mag leveren aan iemands leven.
Wat gaan jullie doen op 8 maart?
Op 8 maart 2017, Internationale Vrouwendag hebben acht toonaangevende topmannen en acht inspirerende bijstandsvrouwen op weg naar werk een blinddate met elkaar. Hiermee sluiten de vrouwen het intensief bewustzijnsprogramma af. Dit jaar is de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, één van de acht topmannen die met de vrouwen in gesprek gaan. Op welke manier dit gaat gebeuren wordt tijdens een netwerklunch in Breda duidelijk.
Wat inspireert je?
Het verbinden van zeer uiteenlopende groepen mensen heeft al jaren mijn belangstelling. Ik geniet ervan als ik zie dat mensen elkaar helpen en elkaar werkelijk van dienst kunnen zijn. Maar mijn verhaal gaat ook over, het binnen een liefdevol veld, creëren van kansen voor veelal kwetsbare vrouwen die helaas gewoon pech hebben gehad in het leven. Via mijn werkzaamheden heb ik te maken met leiders en managers, en wat mij opvalt is dat mensen in een kwetsbare situatie en leiders op het gebied van persoonlijk leiderschap zeker van elkaar kunnen leren, zij zijn een spiegel voor elkaar en dat zet beiden aan tot het bereiken van een volgend ontwikkelingsniveau.
Bijstandsvrouw date topman
Op 8 maart gaan acht topmannen uit de private en publieke sector met acht bijstandsvrouwen in gesprek om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Naast Wim van de Donk zijn dit:
Ton van Abeelen (Regioleider Zuid, Deloitte), Jacques van den Broek (CEO, Randstad), Justin Goetzee (Algemeen Directeur, NAC), Hans Janssen (CFO, Mediq), Peer Swinkels (Chief Commercial Officer, Bavaria), Cees Vermeer (Gemeentesecretaris, Gemeente Breda), Gijs van Wermeskerken (KNO-Chirurg, Amphia).
Meer over het project en de 'dates' op 8 maart op de site van Brood en Rozen.
ZijSpreekt/maart 2017
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.