Ze houdt zich bezig met de neurowetenschap, en voornamelijk met hoe neurowetenschap in relatie staat tot bedrijven en onderwijs. Ze ontving in december 2017 een oeuvre-award tijdens de European Summit van de The Association for Talent Development (ATD) in Amsterdam, vanwege haar bijdrage aan het vakgebied leren en ontwikkelen, nationaal en internationaal. In Beeld bij ZijSpreekt: Ria van Dinteren.
Wat is jouw verhaal?
Mijn verhaal begint in mijn eigen schoolloopbaan. Met 48 kinderen in de klas was er geen sprake van aansluiting bij mijn manier van leren. In de jaren daarna bleef ik me verbazen over scholen, leraren, trainers en opleidingsinterventies in het werk. De aansluiting was voor mij vaak totaal zoek. Ik merkte wel dat mijn eigen manier van werken vaak wel werkte. Ik noemde die aanpak logisch, gezond verstand en aansluiten bij de persoon die iets te leren had. In 2005 kwam ik in aanraking met wat later neurowetenschap ging heten. Kennis over de werking van de hersenen heeft me sindsdien niet meer losgelaten. Voor mij was deze kennis terug naar de basis van leren en ontwikkelen. Geen rookgordijnen meer maar bijvoorbeeld als leidinggevende invloed uitoefenen op gedrag door het eigen voorbeeldgedrag.
Wat fascineert je hierin?
In deze tijd van technologie, snelheid en verandering is het belangrijk om interventies te plegen die er toe doen. De werking van het brein is universeel, in alle talen en landen gelijk. En ook al heeft iedereen een andere omgeving, het leren en wat we nodig hebben blijft hetzelfde. Kennis daarover maakt het makkelijk om de grote thema's weer kleiner te maken en daardoor oplosbaar. Daarnaast is de neurowetenschap of het nu gaat om pubers, kinderen of het leren van volwassenen een relatief nieuwe wetenschap. Elke dag zijn er nieuwe onderzoeken en ontdekkingen. Voor een nieuwsgierig iemand als ik blijft dat leuk.
Wat zijn mooie voorbeelden?
Scholen die kinderen leren hoe het brein werkt, organisaties die kaders en kansen geven en leidinggevenden die de groeimindset in de organisatie voorleven. Van mijn publiek krijg ik vaak te horen dat ze het enorm fijn vinden dat ik doe wat ik zeg, dus mijn bijdragen zijn ‘breinvriendelijk', afwisselend en interactief. En ook belangrijk je kunt er direct wat mee in het dagelijkse werk.
Ria van Dinteren, onderwijskundige en bedrijfskundige, boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en bel met ZijSpreekt.
'Ik heb genoten van Ria's presentatie. Het was erg geslaagd! Ik heb alleen maar goede feedback gekregen op haar inbreng. Het is voor herhaling vatbaar en smaakt naar meer. Interessant thema: de werking van hersenen en het "primen" van gedachten'. - Ing Dagmar Spee - projectmanager Rijksgebouwendienst.
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.