WENDY RIENTJES OVER PATRONEN EN OORSPRONG VAN BURN-OUT

Ze heeft zich in de afgelopen tien jaren ontwikkeld als expert in de thema's rondom stress en burn-out in combinatie met de werking van het brein, leefstijl en (familie)patronen. Vanuit haar kracht en haar kwetsbaarheid zal ze iedereen meenemen in haar deskundigheid, zodat organisaties ook zicht krijgen op de invloed van de moderne maatschappij en leefstijl, die maken dat mensen meer van zichzelf vragen dan goed voor ze is. Want stress is gezond. Het wordt ongezond als we niet meer kunnen herstellen. De vraag is, hoe kunnen we dan herstellen?
InBeeld bij ZijSpreekt: Wendy Rientjes over de patronen en oorsprong van een burn-out.

Wat is jouw verhaal?
Iedere dag spreek ik met mensen die niet kunnen werken of functioneren wegens klachten van chronische stress of burn-out. Ik heb in de afgelopen 25 jaar wel meer dan 1000 mensen gesproken. Klachten van stress en burn-out zijn beroepsziekte nummer 1 in Nederland.
Steeds meer jongeren tussen de 25-35 jaar ervaren klachten van chronische stress en burn-out blijkt uit cijfers van CBS.
En zij zijn niet de enige werknemers die onderuit gaan in het werk. In 2021 telden we 1.3 miljoen werkenden die verzuimden wegens klachten van burn-out en stress.
De bron ligt vaak niet in het werk, maar het manifesteert zich in niet meer kunnen werken. Wendy heeft zich in de afgelopen 25 jaren ontwikkeld als expert in de thema's rondom stress en burn-out in combinatie met de werking van het brein, leefstijl en (familie)patronen. 

Hoe kom je op dit onderwerp?
Mijn passie voor mijn vak groot. Daarom spreek ik graag, om inzichten te bieden.
Ik zie wat de bron is van deze klachten en door mijn sterke intuïtie weet ik heel snel op welke manier mensen worden belemmerd in hun leven en zie ik hoe patronen mensen in de weg staan, zodat ze niet kunnen herstellen, genieten, groeien of ontspannen. En de keerzijde daarvan is groot. Mensen die ziek worden of ziek blijven, chronische pijn of chronische stress. Somber, angstig of paniekerig door het leven gaan. Met alle gevolgen van dien.

Wat fascineert je hierin?
Mensen nemen vaak geen ruimte om te rouwen, hebben geen compassie met zichzelf en staan niet stil bij patronen die de vrijheid ontnemen en gedoe geven in het leven.
Inzicht in de patronen geeft rust. De inzichten wil ik graag delen. Daarom sta ik stil bij patronen en de oorsprong van een burn-out. Het gedoe in het leven.
Daarom zet ik me iedere dag weer in om inzichten te bieden, zodat mensen een gezonder, gelukkiger en meer vervuld leven kunnen leiden.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik gun mensen inzichten, maar ook lef en vertrouwen om te gaan voor het leven dat ze willen leven. Wat de omgeving ook zegt. Daarom wil ik bewustzijn creëren. Mensen bewust te maken dat leven vanuit je hoofd niet gelukkiger maakt. Het is de reden waarom ik een Jaarprogramma heb ontwikkeld om burn-out terug te brengen naar bevlogenheid. De belangrijkste beschermer van stress en burn-out. Maar vooral omdat ik me ook zorgen maak. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er steeds meer jongeren tussen de 25-35 jaar klachten ervaren van chronische stress en burn-out . Hoe kan het dat deze groep kwetsbaarder zijn voor burn-out en stress verschijnselen dan de generaties voor zich? Er is een aantal redenen aan te wijzen waarom deze generatie daar meer vatbaar voor is. En daar kunnen we wat aan doen. Ik wil mensen bereiken vanuit wie ik ben, zodat ze kunnen voelen dat ze er toe doen, zodat ze hun leven veranderen.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Mensen geven vaak terug dat ze nog niet vaak iemand met zoveel passie en enthousiasme hebben horen spreken. Mijn verhaal vinden ze kwetsbaar en boeiend met energie die iedereen in de ruimte kan voelen.

Wendy Rientjes boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.