Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister in Nederland, heeft een borstbeeld in de Tweede Kamer. Het is een initiatief van de Marga Klompé Stichting, opgericht na het overlijden van Marga Klompé (1986) om haar gedachtegoed in ere te houden. Het is de eerste keer dat een vrouwelijke politicus deze eer in de Tweede Kamer te beurt is gevallen.
Het beeld is op maandag 12 november 2012 onthuld door Til Gardeniers-Berendsen, voormalig minister van CRM. Het kunstwerk is ontworpen en in brons gegoten door de Tilburgse beeldhouwster Margot Homan. Ze liet zich inspireren door de democratische idealen van Marga Klompé: rechtvaardigheid, vrijheid en algemeen welbevinden.
„Nog altijd is het tijdens formatieperiodes een actuele vraag hoeveel vrouwen het komend kabinet zal tellen. Dan vraag ik me af: hoelang zal het nog duren voor een evenwichtige verdeling zo vanzelfsprekend is dat niemand er meer van opkijkt?”, vroeg Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zich bij de ontvangst van het beeld in de Tweede Kamer af.
Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66, met oud-premier Ruud Lubbers en Til Gardeniers geïnterviewd door Marga Miltenburg, zei graag vrouwen bij de formatie zien: „Dan worden er misschien minder vergissingen gemaakt.” Til Gardeniers herinnerde zich de gesprekken met Klompé: „Ik heb haar nooit één woord horen zeggen dat ik niet de moeite waard vond.” Bij Ruud Lubbers ligt de tomeloze werklust van Klompé nog goed in het geheugen: „Als er ’s nachts gebeld werd, zei mijn lieve Ria meteen: Dat is Marga Klompé!” Ook vertelde hij dat op de dag dat hij beëdigd werd als minister-president zij tegen hem zei: 'Ruud, vandaag is het bederf begonnen. Minister-president is een mooi ambt, maar mensen zullen je naar de mond gaan praten. Hou dit scherp in de gaten, wees je ervan bewust, en als het te gek wordt moet je gaan'. Lubbers: "Dit heb ik ter harte genomen en ben na drie termijnen gestopt."
Prof. Mirjam van Reisen, bijzonder hoogleraar Marga Klompé Leerstoel in Tilburg toonde aan de hand van veel foto's de verbeelding van Marga als inspiratie voor jonge generaties.
De onthulling van het borstbeeld vond plaats in het bijzijn van zo’n 200 gasten en is een van de vele activiteiten die plaatsvinden ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Marga Klompé.
Agnes van Ardenne, voorzitter van Marga Klompé Stichting heet de 200 gasten welkom | Kunstenares Margot Homan legt uit 'een oplossing te zoeken om iemand als Marga te laten spreken' met dit beeld als resultaat | Anouska van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer tijdens haar dankwoord |
In de Oude Zaal, vroegere Eerste Kamer, worden herinneringen opgehaald aan Marga Klompé, eerste vrouwenlijke minister en nog altijd de enige Minister van Staat | Op het podium: Pia Dijkstra (D66 2de Kamer), oud-premier Ruud Lubbers en oud-minister CRM Til Gardeniers-Berendsen | Prof. Mirjam van Reisen overhandigt oud-premiers Piet de Jong en Ruud Lubbers het dagboek van Marga Klompé 1948-1949 |
Jhr. dr. Pieter Beelaerts van Blokland: 'Een ontmoeting met Klompé gaf inspiratie en ze kon er humor inbrengen'. | Marga Miltenburg, gespreksleider en bestuurslid MKStichting met minister Sekai Holland van Zimbabwe, speciale gast | Oud-Minister Onno Ruding, wiens moeder goede studie-vriendin was met Klompé in gesprek met Prof. Mirjam van Reisen |
Het borstbeeld is het tweede afgietsel van in totaal drie beelden die worden geplaatst. Het eerste werd op vrijdag 9 november onthuld door koningin Beatrix op de Universiteit van Tilburg, waar Marga Klompé op 25 november 1982 een eredoctoraat kreeg uitgereikt. Het voorprogramma werd verzorgd door studenten van de school voor mode aan het ROC Tilburg, die geïnspireerd door onafgemaakte aspiraties van Marga Klompé kleding hadden ontworpen.
Koningin Beatrix nam ook de eerste exemplaren van ‘De verbeelding van Marga Klompé: Perspectieven op de toekomst’ (uitgeverij Klement) en 'In Liefde en Rechtvaardigheid' (uitgeverij Verloren) in ontvangst. Het eerste boek kwam tot stand op initiatief van Mirjam van Reisen als bekleedster van de Marga Klompé-leerstoel voor Internationale Sociale Verantwoordelijkheid. In de bundel onderzoeken de auteurs de inspiratie van Marga Klompés verbeelding van een betere wereld voor een nieuwe generatie. Het tweede is het dagboek dat Marga Klompé bijhield in het eerste jaar als lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal (1948-1949). Historica Iris Plessius vond het bij een zoektocht in het Nationaal Archief. De eerste zinnen, geschreven op 12 augustus 1948: 'Beëdiging in de Tweede Kamer. Dit moment zal mij bij blijven. Hoop dat Goed mij de kracht geeft om mijzelf te blijven en in deze sfeer iets uit te dragen van de Liefde en de Rechtvaardigheid'.
Koningin Beatrix onthult in Tilburg beeld, geholpen door twee studenten die net hun MK-ontwerpen hadden geshowd | Mirjam van Reisen (links) met naast haar Agnes van Ardenne, Kathleen Ferrier en Victor Scheffers (allen bestuur Stichting Marga Klompé) | Victor Scheffers, Til Gardeniers-Berendsen en Rineke Huysmans |
Charlotte Klompé, jongste zus en Carla de Wit-Lampe, jarenlang secretaresse van Marga | Margot Homan laat oud-premier Ruud Lubbers zien hoe ze te werk is gegaan | Studenten ROC Tilburg showen hun Marga Klompé kleding |
Op 12 november 's avonds organiseerde Aletta EQuality ism ZijSpreekt een avond over Marga Klompé, de politica. Minister Sekai Holland, minister van nationale verzoening, herstel en integratie in Zimbabwe en winnaar van de Sydney Peace Prize, werd geïnterviewd door Hella van der Wijst, anchor bij KRO's Brandpunt. De internationale vredesprijs van Australië werd Sekai Holland op 8 november in Sydney overhandigd. Het levensverhaal van Holland en Klompé vertoont opvallende overeenkomsten. Beide vrouwen hebben grote moed getoond in tijden van oorlog en geweld, hebben zich laten leiden door hun waarden en overtuigingen. Ze braken als eerste vrouw door naar de top van de politieke macht in hun land en hebben zich van daaruit ingezet voor welzijn en ontwikkeling van de samenleving, in het bijzonder voor de positie van vrouwen.
Aansluitend was het panelgesprek met professor Mirjam van Reisen, hoogleraar Marga Klompé leerstoel, Anneke Ribberink, associate professor politieke geschiedenis aan de VU, en professor Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit olv Garjan Sterk, docent journalistiek Hogeschool Amsterdam.
Hella van der Wijst en minister Sekai Holland | Mirjam van Reisen, Anneke Ribberink, Garjan Sterk, Monique Leyenaar | Napraten met Sekai Holland, Garjan Sterk en Antia Wiersma van Aletta EQuality |
De Marga Klompé week wordt op vrijdag 16 november afgesloten met het internationaal symposium 'A bouquet on the table'.
De hele dag op de Tilburgse Universiteit. Op het programma staan inleidingen, workshops en paneldiscussies over de toekomst van de zorg in Afrika en Europa, de rol van de civil society en internationale solidariteit. Sprekers op het symposium zijn onder anderen Mirjam van Reisen, Ruud Lubbers, Agnes van Ardenne, Victor Scheffers, Kathleen Ferrier, Ernst Hirsch Ballin en vele buitenlandse autoriteiten op het gebied van gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking. Opgave kan nog via: margaklompesymposium2012registration@uvt.nl
En in de archieven vonden we het radioprogramma, dat Marga Miltenburg in 1986 voor de KRO maakte. Het is een persoonlijk portret van Marga Klompé, uitgezonden in Het Dossier van 25 november 1986, gemaakt naar aanleiding van het overlijden van Marga Klompé (oktober 1986). Aan het woord komen: broer Frans en zus Charlotte Klompé, Ank Ruding-Fehmers studiegenote en vriendin, oud-secretaresse Marijke Vlek, oud-kamerlid Truus Kok en pater Hans van Munster.
Luister naar Het Dossier van 25 november 1986 over Marga Klompé (1912-1986):
Let op! Het programma begint pas bij 40 seconden te spelen
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.