In 'Onbekend maar niet vergeten' belichten Sybilla Claus en Carina van Leeuwen de fascinerende wereld van het forensisch onderzoek, cold cases en onbekende doden. Eind augustus werd het gepresenteerd bij tropische temperaturen in boekhandel Scheltema in Amsterdam en ZijWasErbij.
Als forensisch rechercheur bij het coldcaseteam van de politie Amsterdam is Carina van Leeuwen sinds 2006 dagelijks bezig met niet-opgeloste ernstige zaken zoals moord, doodslag en zedendelicten. In Onbekend maar niet vergeten vertelt zij hoe ze te werk gaat bij de identificatie van onbekende doden en waar ze tegenaan loopt.
Een cold case uit 1999, een jonge vrouw die vermoord in een klikobak in het water is gedumpt, is de reden dat zij in 2008 op begraafplaats Sint Barbara komt. Het betekent voor haar de start van een zoektocht naar de identiteit van Nomen Nescio's, de naamlozen, in politiejargon NN'ers. Sinds die tijd maakt ze een halve dag per week vrij om zich te verdiepen in die bijzondere categorie 'koude zaken'. Inmiddels is zij het boegbeeld geworden van de Nederlandse politie wat betreft cold cases.
Carina in het boek en tijdens de presentatie: 'Ik krijg vaak de vraag over hoeveel NNérs hebben we het eigenlijk. Het korte - en voor mij nog altijd schokkende - antwoord is: we weten het niet. We schatten twee- à driehonderd in Nederland'.
De onbekende doden krijgen een nummer. Ze verhaalt over NN61, gekoppeld aan een jonge man die 70 bolletjes cocaïne had geslikt en het niet overleefde: 'Hij werd begraven in het onbekende graf A157 op Sint Barbara in Amsterdam. Na negen jaar kwamen we achter zijn naam Rafaël, een Braziliaanse jongen, 19 jaar jong. Zijn vader was slager en hij verdiende wat bij om bestellingen rond te brengen. Op een dag werd hij benaderd door een drugskartel en die deed hem een aanbod om schijnbaar heel veel geld te verdienen. Hiermee kon hij zijn droom waarmaken om samen met zijn vader de slagerij uit te breiden. Tegen zijn ouders zei hij dat hij in Amsterdam pizza's ging bakken. Maar hij kwam niet terug. Zijn ouders hebben tien jaar lang gewacht en gezocht. En konden na jaren van vermissing eindelijk aan de verwerking beginnen'.
Rafaël is één van de 100 onbekende doden in Amsterdam, die een gezicht hebben gekregen. Inmiddels hebben ze 34 kunnen vinden.
Carina roept de volle zaal op de hete bovenste verdieping van Scheltema op om deze verhalen aan de hand van 1001 verhalen van een nacht van Scherezade door te geven: 'Vertel de verhalen door zodat ze niet worden vergeten'.
Het eerste exemplaar is voor de twee generaties beheerders van de Sint Barbara begraafplaats in Amsterdam, waar een speciale plek voor de onbekende doden is ingericht.
Journalist Sybilla Claus vertelt in Onbekend maar niet vergeten het verhaal van de andere professionals met wie de rechercheurs werken zoals die van het NFI en het OM. Ze interviewt topspecialisten over DNA, vingerafdrukken en gezichtsreconstructie. Bovendien bezoekt zij nabestaanden om het leven van geïdentificeerde doden te reconstrueren.
Sybilla op de boeklancering: 'Tegenwoordig zijn de opsporingstechnieken zo verbeterd dat er minder onbekende doden zijn in vergelijking met eind jaren 90/begin 2000'. Ze biedt Pieter Veldhuijzen haar eerste exemplaar aan. Hij dook in de zaak van de sinds 2002 vermiste Paco en mede door zijn zoektocht kon hij worden geïndentificeerd in 2012 en zijn familie worden ingelicht.
En dan is het tijd voor de signeersessie. Een foto-impressie tot slot.
Uitgever Ageeth Heising van Ambo/Anthos |
De dame van ZijSpreekt treft haar voormalige PA, Jasmijn van Engelen |
Sybilla Claus over de onbekende graven op Sint Barbara |
Dankwoord van de beheerders begraafplaats Sint Barbara |
Onbekenden die door goed speurwerk een naam kregen |
Bloemen en dankwoord voor de auteurs door de uitgever |
Trotse Carina: 'Dit is 'm!' |
In de rij voor een handtekening |
Jasmijn op uitnodiging van Sybilla |
En ja, ook een exemplaar voor ZijSpreekt |
Omslagontwerp: Studio Jan de Boer, illustratie: Enrique Ramos | 'Onbekend maar niet vergeten. Hoe een forensisch rechercheur onbekende doden identificeert' is uitgegeven door Ambo/Anthos en kost € 21,99. Bekijk de trailer. |
Interviews met Carina van Leeuwen over haar non-fictieboek en werk zijn verschenen in Het Parool, Trouw, de Telegraaf, bij Met het oog op morgen, bij Beau.
Carina boeken voor een boeiende lezing? Zie haar profiel bij ZijSpreekt.
Marga Miltenburg
september 2019
« terug | deel dit artikel op: |
Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.
"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.