Afdrukken

Fréderike Geerdink

Frderike Geerdink 15Koerdische kwestie, vrouwenlevens in Turkije

Fréderike Geerdink (1970) heeft 25 jaar journalistieke ervaring. Sinds 2006 was ze correspondent in Turkije, sinds zomer 2012 had ze haar standplaats in Diyarbakir, de grootste stad in het Koerdische zuidoosten van Turkije.

In januari 2015 kwam ze voor de eerste keer in botsing met de Turkse autoriteiten, die haar in hechtenis namen en vervolgden voor het maken van 'propaganda voor een terroristische organisatie'. Daarvan werd ze vrijgesproken, maar in september werd ze opnieuw opgepakt vanwege haar journalistieke werk en na drie nachten in een Turkse cel het land uitgezet.

Sindsdien werkt ze als Turkije-expert en gaat ze door met haar werk als Koerdistan-correspondent. Ze reist geregeld naar Iraaks en Syrisch Koerdistan en schrijft over Koerden in Europa. Haar advocaten werken aan haar terugkeer naar Turkije. Lees ook: Geerdink in Turkije vrijgesproken, april 2015.

boekomslag Frderike GeerdinkGeerdink werkt voor Nederlands- en Engelstalige media, waaronder het Parool, de Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, VPRO, VRT, NTR, the Independent, Global Post, Al-Monitor. Ze heeft een column op de onafhankelijke Turkse webite Diken. Haar boek 'De jongens zijn dood' (uitgeverij Spectrum, 2014), over de Koerdische kwestie in Turkije, was genomineerd voor de Brusseprijs 2015 voor het beste journalistieke boek en is ook verschenen in het Engels en Turks.

Daarnaast geeft Fréderike trainingen aan freelance journalisten, onder andere in onderhandelen, creatief denken en freelancen in het buitenland. Ze begeleidt freelance journalisten in het ondernemerschap. Van 2001 tot 2007 zat ze in het bestuur van de FreeLancers Associatie, een vereniging voor freelance schrijvenden.

Frderike Geerdink Pauw 250416Fréderike kan een lezing verzorgen over o.a.:
• Turkse politiek, mensenrechten, Koerdische kwestie
• Koerden in Turkije, Irak, Syrië en Iran
• (Freelance) buitenlandjournalistiek
• Emigreren naar en dagelijks leven in Turkije en Koerdistan

Op 25 april 2016 was ze te gast bij Pauw over persvrijheid, naar aanleiding van het opgelegde landarrest voor Ebru Umar in Turkije.

Fréderike Geerdink boeken voor een lezing, workshop of panel? Vul dan het contactformulier in van ZijSpreekt of bel direct met het bureau 06-53148796.

Terug naar Sprekersoverzicht