« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Consent

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Hoe kunnen we grensoverschrijdend gedrag voorkomen? Wat kan ik als omstander doen? Hoe herken ik of iets over de grens is? Wat moet ik als werkgever regelen? Hoe zorgen we voor een psychologisch en sociaal veilige werkomgeving?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een belangrijk thema. Na #metoo, de aflevering van BOOS rondom the Voice en uitspraken van Johan Derksen zijn we als maatschappij vastbesloten dat er iets moet veranderen. Er is zelfs nieuwe wetgeving in de maak waardoor de definitie van verkrachting wordt uitgebreid en de verantwoordelijkheid bij de (vermeende) dader komt te liggen. Ook zal binnenkort elke organisatie hun mensen een vertrouwenspersoon moeten kunnen bieden. In 2024 bracht Evita Lammes het boek "Waar ligt de grens?" uit waarin zij inzicht biedt in hoe je jouw eigen grenzen herkent en aangeeft, en hoe je die van je collega’s kunt respecteren.

Maar waar begin je om het over dit kwetsbare thema te hebben? Evita Lammes maakte op haar 19e iets mee wat weliswaar geen stereotypische verkrachting was, maar ook niet oké. Ze ging op zoek naar antwoorden over waar de grens ligt. Zo kwam ze uit bij consent. Dat is een woord voor het proces van afstemmen tussen twee of meer mensen die iets gaan doen om zeker te weten of ze dit nog willen. Dat kan over seks gaan, maar ook over een knuffel of bepaalde grapjes.

In 2024 bracht Evita Lammes het boek "Waar ligt de grens?" uit waarin zij inzicht biedt in hoe je jouw eigen grenzen herkent en aangeeft, en hoe je die van je collega’s kunt respecteren.

Evita legt helder uit wat alle partijen kunnen doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken. Ze stelt zichzelf kwetsbaar op door haar verhaal te delen waar dit past, brengt humor naar dit zware onderwerp en zorgt altijd dat luisteraars met een een positief en actiebereid gevoel de zaal verlaten.

foto: Ashley de Groot

In deze Pitch for Talent Night TEDxAmsterdamWomen vertelt Evita over het verschil tussen seksueel consent en seksueel geweld. Lees hier haar opiniestuk in de Volkskrant. Lees hier haar InBeeld-verhaal over eigen grenzen afstemmen.

Evita kan een lezing verzorgen over:

  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen en voorkomen
  • Wat is consent en waarom is het belangrijk
  • Hoe inclusieve communicatie geweld kan voorkomen
  • Waarom slachtoffers van seksueel geweld zwijgen en hoe we dit kunnen doorbreken
  • Inclusieve communicatie
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Evita Lammes boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN