• De presentatie die Inge Declercq gaf over slaap is super goed gelopen. Het was voor ons een zeer succesvolle webinar over een topic dat duidelijk speelde bij een aantal van onze medewerkers. De interesse was groot met een opkomst van 82 deelnemers. Ook de interactiviteit maakte de bijeenkomst zeer interessant.
    Saar Verwimp - talent officer a.i. GB Foods Belgium
  • We zijn zeer enthousiast over de lezing van Inge Declercq over de relatie tijd en slaap. Het was boeiend, interessant en leerzaam. Alle aanwezigen en het team van festival MoMeNT hebben er enorm van genoten en gaan haar slaapadviezen ter harte nemen.
    Dorien Bollaers - organisator MoMeNT, stad Tongeren

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

De kracht van slapen en gezonde deconnectie

Brede schijnwerper op slaap, stress en gezonde deconnectie

Dr. Inge Declercq is arts, neuroloog, gecertifieerd slaap expert, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en oprichtster van SleepWell&StressLess.  Daarmee brengt ze kracht van slapen en van gezonde deconnectie naar de bedrijfswereld en organisaties via geanimeerde keynotes en workshops. Gedreven door haar multi-disciplinaire achtergrond, empathie, passie en een (neuro-)wetenschappelijk onderbouwd pragmatisme gidst ze mensen naar optimaal welzijn, breinrust en gezond slapen.

Inge is een veel gevraagde gast in de media en schrijfster van de boeken De kracht van slapen, Slaap wijzer, Breinrust en Je veux dormir!.

Haar laatste boek Breinrust verscheen in juni 2024 en was meteen een bestseller.

Breinrust gaat dieper in op een fenomeen van deze tijd. Daarmee bedoelen we tijden van hoge (werk-)druk, telewerk, meeting-hoppen en overprikkeling. Het recht op ontkoppelen of deconnectie is actueler en noodzakelijker dan ooit. De grenzen en de balans tussen privé- en beroepsleven zijn nog nooit zo vaag en fragiel geweest – en de ‘uitknop’ wordt nog maar moeilijk gevonden. Dat is niet zonder gevolgen: onze hersenen kunnen al die prikkels niet meer verwerken, we geraken overprikkeld en gaan in overdrive. Moeheid, gezondheids- en slaapproblemen liggen op de loer en er is maar één remedie: breinrust! Dr. Inge Declercq gidst je als neuroloog, neurowetenschapper, slaap- en stressspecialist en coach naar die felbegeerde breinrust. In dit boek neemt ze je mee achter de neurowetenschappelijke schermen van deconnectie. Breinrust reikt je een handige toolbox aan waarin begrijpelijke (neuro) wetenschap wordt omgezet naar concrete handvaten en inzichten.

Lees de recensie over Breinrust op managementboek.nl hier: https://www.managementboek.nl/magazine/preview/21436/breinrust-van-inge-declercq

Inge Declercq stapte jaren geleden uit de comfortzone van een klassieke ziekenhuis-carriere, omdat ze op grotere schaal mensen wou helpen om gezonder te slapen én beter te functioneren overdag. Ze combineerde haar studies geneeskunde met filosofie, deed een deel van haar opleiding in het buitenland, behaalde een universitair certificaat in de cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CBT-I), is ICF gecertifieerd coach en ze heeft een uitgebreide expertise in chrono-biologie, stress-coping technieken en neurowetenschappen. Met als motor die multidisciplinaire bagage en veel passie, heeft ze het programma SleepWell&StressLess ontwikkeld voor bedrijven. Ze praat boeiend en inspirerend over gezond slapen, over deconnectie en breinrust, bioritmes en gezonder zijn en blijven als plogenwerker, en over efficient stress-management. Daarnaast is ze ook verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

De slaap-paradox: slaap is een hot topic, onmisbaar voor ons welzijn en optimaal prestatievermogen en slaaptekort is een wijdverspreid invaliderend gegeven, en toch blijft slaap omhuld door een sluier van taboes en halsstarrige gewoontes. Inge is als neuroloog en slaapexpert met veel aanvullende competenties, de ideale persoon om het vitaal belang van herstellende slaap, breinrust en de invloed van stress op een wetenschappelijk correcte en tevens boeiende, stimulerende en motiverende manier over te brengen.

In haar dynamische en interactieve keynotes en workshops richt Inge een brede schijnwerper op slaap, gezonde deconnectie, bioritmes en stress, waar (neuro-)wetenschappelijk gefundeerde informatie wordt omgezet naar praktische tools en inzichten. Je komt te weten wat je nodig hebt opdat jouw slaap je herstelt en hoe je in deze drukke tijden toch de balans kan houden tussen drukte en herstel. Je krijgt praktische en haalbare tools en tips mee die onmiddellijk toepasbaar zijn en een groot verschil kunnen maken. Zo kan ook jij gaan voor meer energie, meer herstellende slaap en een beter functionerend brein.

Een aantal van deze tips bespreekt Inge in deze video.

Skills Dr. Declercq:

  • Arts - Neuroloog - Slaap expert (ESRS gecertifieerd)
  • Geassocieerd arts in het UZAntwerpen (Multi-disciplinair Slaap-Waak centrum)
  • Wetenschappelijk medewerkster Universiteit Antwerpen (UA)
  • ICF Certified Coach
  • Universitair certificaat in CGT-I (Cognitieve gedragstherapie voor Insomnie, ULB)
  • Chronobiologie
  • Stressreductie en diverse ontspanningstechnieken
  • Positieve psychologie
  • Neurowetenschappen
  • Schrijfster: De Kracht van Slapen, Slaap wijzer, Breinrust (juni 2024). Uitgeverij Pelckmans. Je veux dormir. Editions Kennes.
  • Perfect 3-talig (Nl, Eng, Fr)

Wat zegt de wetenschap over dromen? Beluister het verhaal van Inge in deze podcast. Daarnaast vertelt Inge in dit radio-interview over het ervaren van huidhonger en de impact op het brein. 

Haar InBeeld verhaal is hier te lezen. 

Inge spreekt o.a. over:

  • Slaap
  • Breinrust en deconnectie
  • Stress
  • Jetlag controle
  • Biologische klokken en ritmes
  • Werken in ploegendienst optimaliseren

 

Zie hier een deel van Inge’s media-optredens:

Geselecteerd en quote door De Morgen Topverhalen

Enkele online artikels (van de velen) in Knack Weekend

Een video met bekende topacteur Tom Waes:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Inge Declercq boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN