« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Burgerparticipatie

Marieke Meesters is een ervaren spreker op het gebied van burgerparticipatie in duurzaamheidsvraagstukken, met name op het gebied van mijnbouw en landbouw. Ze is gepromoveerd cultureel geograaf/filosoof, medeoprichter van Woongroep Wegel, en oprichter van Stichting Nachtaarde. 

Ze is cum laude gepromoveerd op de vraag waarom burgerparticipatieprocessen niet goed werken, én wat veelbelovende nieuwe manieren zijn. In haar proefschrift ‘Posthumanist Participation’ staat centraal dat mensen verbonden zijn met de dieren, dingen en wezens om zich heen, en dat die relatie mede-bepaalt hoe participatie er uitziet. Na haar promotie deed ze onderzoek naar de Nederlandse stikstofcrisis, de transitie naar regeneratieve landbouw, en het gebruik van menselijke mest in voedselsystemen.

Als oprichter van Stichting Nachtaarde werkt Meesters toe naar het sluiten van voedselkringlopen door menselijke ontlasting te verzamelen, composteren en te gebruiken als meststof. Ze zit in de Raad van Advies van Stichting Veraarden, die veraarden (composteren) als natuurlijker alternatief promoot voor de lichaamsbestemming na de dood. Ze heeft een woongroep mede-opgericht, en geeft lezingen over hoe een huis kopen een optie is voor woongroepen (en wat daarbij komt kijken).

Marieke Meesters heeft ruime ervaring in het geven van lezingen, workshops en advies. Haar lezingen worden omschreven als helder en inspirerend, en haar workshops als vernieuwend, creatief en activerend. Haar lezingen en workshops nodigen mensen altijd uit om anders na te denken over de materialen in hun omgeving, en zich af te vragen of die materialen alleen maar grondstoffen zijn die mensen probleemloos kunnen inzetten. Via creatieve methodes en interactie met andere deelnemers laat ze het publiek of de deelnemers ervaren hoe ze anders kunnen denken over duurzaamheidsvraagstukken.

Marieke Meester kan een lezing verzorgen over:

  • Burgerparticipatie bij infrastructuur/landbouw/mijnbouwprojecten
  • Klimaatadaptatie (m.n. kustbescherming)
  • Regeneratieve/circulaire/agroecologische landbouw
  • Het gebruik van menselijke mest in landbouw
  • Woongroepen als (deel)oplossing van de woningnood
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Marieke Meesters boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN